Voeding & Dieet Plus en het Slimmer programma

Januari 2016: Voeding & Dieet Plus is op locatie Didam in de 1e week van januari 2016 gestart met het Slimmer programma. Een groep mensen is door de praktijkondersteuner van hun huisarts geselecteerd om hieraan deel te nemen.

 

Slimmer is een gecombineerde leefstijlinterventie en bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Het doel van Slimmer is diabetes uitstellen of voorkomen. Hiervoor krijgen de deelnemers een voedings- en beweegprogramma aangeboden door diëtist Nicole van den Boom en fysiotherapeut Ard Nikkels. Zij helpen deze mensen gezonder te eten en meer te bewegen. Hiermee wordt de kans op het krijgen van diabetes verkleind.

 

De deelnemers gaan 6 maanden lang 1 keer per week sporten onder begeleiding van de fysiotherapeut. Daarnaast is het natuurlijk wenselijk dat de deelnemers ook zelfstandig meer gaan bewegen.

De diëtist heeft een aantal individuele gesprekken met de deelnemers en verzorgd 1 groepsbijeenkomst.
In de daarop volgende 6 maanden volgen nog 2 terugkombijeenkomsten, verzorgd door de Nicole en Ard samen, om terugval te voorkomen. Als er behoefte is aan meer tussentijdse begeleiding kan hier uiteraard in overleg een plan voor gemaakt worden.
Het hele programma neemt 1 jaar in beslag, waarvan de eerste 6 maanden een intensieve begeleiding is. Het wordt voor een groot gedeelte vergoed door de gemeente en daarnaast door de zorgverzekeraar.

In opdracht van de gemeente Montferland is GGD Oost-Gelderland, samen met andere partners, gestart met de uitvoering van het SLIMMER programma.

 

Meer over Slimmer:

 

SLIMMER is gestart als onderzoeksproject (pilot). In totaal hebben 316 deelnemers, 25 huisartsenpraktijken, 11 diëtisten en 16 fysiotherapeuten meegedaan aan het onderzoek naar Slimmer. Het Simmer onderzoek is inmiddels afgerond. De eerste artikelen zijn gepubliceerd.

 

Het Slimmer programma wordt nu uitgevoerd in de gemeenten Doetinchem, Montferland (O.a. Didam) en Aalten.

 

SLIMMER is…
• een voedings- en beweegprogramma voor mensen met risico op diabetes in de leeftijd van 40 tot 70 jaar
• gebaseerd op de bewezen effectieve SLIM interventie
• voor huisartsenpraktijken, diëtisten en fysiotherapeuten in de gemeenten Doetinchem, Montferland en Aalten
• een project van Academische Werkplaats AGORA (www.aw-agora.nl)
http://www.slimmerdiabetesvoorkomen.nl/slimmer

 

.

dieetplus-offline

.

                                                               

                                   Logo-ELDiA KP-logo  logo-nvd