Gezonde leefstijl jeugd                                                                       

Voor wie?

Het Zorgprogramma ‘Gezonde leefstijl jeugd’ is bedoeld voor kinderen en jongeren in Didam van vier tot achttien jaar, die last hebben van overgewicht en die graag op een gezonde manier willen leven.

Wat is overgewicht en wat zijn de gevolgen ervan?

Kinderen en jongeren met overgewicht wegen te veel in verhouding tot hun lengte; hun BMI (Body Mass Index) is te hoog. Hierdoor kunnen zij problemen ervaren tijdens sportactiviteiten en kunnen zij gezondheidsklachten ontwikkelen, zoals gewrichtspijnen. Kinderen en jongeren met overgewicht blijken vaker last te hebben van slaapproblemen en problemen in sociale situaties. Zij ontwikkelen vaker een negatief zelfbeeld.

Op weg naar een gezonde leefstijl!

Het team ‘Gezonde leefstijl Jeugd’ begeleidt kinderen en jongeren bij het ontwikkelen van een leefstijl die gezond is én waarbij hij/zij zich prettig voelt.

Onder ‘gezond’ wordt verstaan: een gewicht, passend bij de lichaamslengte en –bouw. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon en een gezond leefpatroon met voldoende lichaamsbeweging.

Waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?          

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren met een gezonde leefstijl zich lichamelijk fitter en gezonder voelen, meer energie hebben, beter slapen, positiever over zichzelf denken en meer tevreden zijn over de kwaliteit van hun leven. 

Het ontwikkelen van een gezonde leefstijl, én het vasthouden ervan, gaat niet vanzelf. Om het programma te laten slagen, moeten ‘oude’ patronen’ vaak doorbroken worden. Kinderen met overgewicht hebben hierbij intensieve betrokkenheid, begeleiding en ondersteuning van hun ouders/verzorgers nodig. Zij worden dan ook intensief bij het programma betrokken.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Het team ‘Gezonde leefstijl jeugd’ bestaat uit drie disciplines met elk een eigen specialisatie. Zo zal de diëtist zich richten op het voedingspatroon, de fysiotherapeut op het bewegen en de POH-Jeugd op de ontwikkeling en het welbevinden van de jeugdige in het algemeen.

Samen met kind en ouders/verzorgers wordt een plan op maat gemaakt. Een traject duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden.

Aanmelding

Aanmeldingen verlopen via de jeugdverpleegkundige van de GGD. Zij volgt de gezondheid van kinderen en jongeren op school.

Ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden. Dat kan door contact op te nemen met de huisarts of met één van de specialisten uit het team ‘Gezonde leefstijl jeugd’. De contactgegevens staan verderop in deze folder.

Kosten

Voor kinderen en jongeren met overgewicht wordt deelname aan het programma ‘Gezonde leefstijl jeugd’ vergoed vanuit de basisverzekering.

Locatie

De begeleiding vindt plaats in het Gezondheidscentrum, Panhuis 52 6941 BZ Didam.

Website: www.gcdidam.nl

 

Contactgegevens Team ‘Gezonde leefstijl jeugd’

Margot van der Meer Jeugdverpleegkundige GGD Noord- en Oost Gelderland

Telefoonnummer: 088 4433474

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nicole van den Boom Diëtist Voeding & Dieet Plus

Telefoonnummer: 06 51206041

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Marlous Gerritsen Kinderfysiotherapeut Fysiotherapie Didam

Telefoonnummer: 0316 221156

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Jacqueline van de Sande POH-Jeugd

Telefoonnummer: 0316 291481

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen. Wij zijn niet op ieder moment in de gelegenheid de telefoon op te nemen, maar als u uw naam en nummer achterlaat, bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.

AliceNicole klein